Isande tänder

Isande tänder

Isningar i tänder kan bero på flera olika saker. Den vanligaste orsaken är så kallade tandborstskador. Det är skador orsakade av tandborstningen, inte att man borstar för mycket utan att man:

1) Trycker för hårt med borsten.

2) Använder en borste med för styva strån.

3) Använder en tandkräm som innehåller för mycket slipmedel.
I stort sett alla trycker för hårt med tandborsten, även med de eltandborstar som stannar när man trycker för hårt. De skulle ha stannat mycket tidigare enligt vår åsikt. Har man dessutom en styv borste och använder tandkräm med mycket slipmedel så förvärras skadorna snabbare. De skador som uppstår är att man tunnar ut emaljen samt att tandköttet drar sig undan och då blottas tandhalsarna (där det inte finns någon emalj alls). När emaljen blir tunnare och rotytorna blottas så har kyla/värme/sötma och surhet lättare att tränga in i tanden och påverka nerverna i tanden vilket upplevs som isningar.


Isningar kan även orsakas av sprickor i tänderna. Det är vanligast att man får sprickor i tänder som tidigare har lagats med amalgamfyllningar men de kan även uppstå om man ofta pressar tänder, ffa när man sover. Om man har ytliga sprickor (främst i emaljen) så brukar de inte utgöra ett problem men om sprickorna börjar gå på djupet i tanden så reagerar nerverna i pulpan till sist. Om en spricka isar eller kanske till och med värker vid belastning så kan man behöva göra en krona i porslin som håller ihop tanden och hindrar sprickan att fortsätta växa. Om spricka fortfarande är relativt ytlig så kan det räcka med att göra en plastfyllning för att få stopp på besvären.


En tredje orsak till isande tänder kan vara tandlossningssjukdom, speciellt om man har mycket tandsten under tandköttskanten med mycket svullet tandkött. Du kan läsa mer om tandlossning här.