Implantat

Om en tand saknas, pga t.ex. trauma, och tänderna framför och bakom är orörda och oskadade så kan man i vissa fall ersätta den saknade tanden med implantat. 

För att kunna sätta implatat så krävs att vissa saker är uppfyllda:

  • Det måste finnas tillräckligt tjockt ben.
  • Det måste finnas tillräckligt högt med ben.
  • Benet måste vara av god kvalitet, dvs tillräckligt kompakt.
  • Patienten skall vara fri från tandlossning eftersom man även kan få tandlossning på implantaten, då kallas det periimplantit.
  • Patienten skall helst inte röka eftersom rökning orsakar sämre blodförsörjning i benet vilket kan leda till sämre inläkning av implantatet.

Implantat

Sedan 1986 erbjuder vi nya fasta tänder med implantat.


Implantat är som nya egna tänder och sitter fast ordentligt direkt i käkbenent. Metoden bygger på att fixturer (titanskruvar) opereras in i käkbenets tandlösa partier och där får läka fast. Vid ett senare tillfälle fäster vi en fast del- eller helbro i metall i kombination med porslin eller plast. Tandbron kan därefter användas på samma sätt som egna tänder.


Hela behandlingen - från inledande undersökning till kirurgiskt ingrepp genomförs på vår mottagning.


Klicka här om du vill veta mer om implantat.

Att sätta implantat är en ganska lång procedur. Först ser man till att patienten inte har tandlossning eller någon annan sjukdom i munhålan. Har patienten tandlossning så måste man först behandla tandlossningen och se att patienten blir frisk. Därefter måste man bedömma benets höjd, tjocklek och kvalitet. Det gör vi oftast med hjälp av datatomografi, dvs 3D-röntgen, som en röntgenspecialist bedömmer. När allt detta är klar kan man påbörja själva implantatoperationen. Implantatet skruvas ner i benet och sedan sys slemhinnan över så att implantatet inte syns. Sedan får implantatet växa fast i benet vilket tar ca 3 månader i underkäken och ca 6 månader i överkäken. 
Först när allt detta är gjort kan man göra prototiken, dvs kronan som syns i munnen.


Man kan även sätta flera implantat om det är ett större område som saknar tänder och därefter göra en bro som sätts på implantaten (se avsnitt Kronor och Broar). Och om det saknas tänder i hela käken så kan man sätta 4-6 implantat och därefter göra en bro som innehåller 10-12 tänder som sitter fast i munnen.

Protetiken, dvs kronor och broar, kan antingen cementeras fast på implantaten eller skruvas fast på implantaten. I Sverige är det vanligast att man skruvar fast protetiken. Fördelen med den metoden är att om något blir fel, eller något går sönder, så kan man enkelt skruva av protetiken för att åtgärda problemet.