Barntandvård

Barntandvård


Barn i alla åldrar är välkomna till Tandhälsan Osby.


När barnet får sina första tänder är ni välkomna för ett första besök. Då träffar barnet och dess föräldrar en av våra sköterskor för samtal om bl.a. oral hygien och kostvanor samt för att räkna eventuella tänder (om barnet tillåter detta). Tandläkaren kommer in för att bara bekanta sig med den nya patienten.


Om det visar sig att behandling för t.ex. kariesangrepp behövs så görs en individuell behandlingsplan upp, vilket även inkluderar inskolning. Vi lägger stor vikt vid att ta så mycket hänsyn som möjligt till barnets känslor. Barnet sätter gränserna för hur mycket det klarar av och hur snabbt behandlingen skall fortgå. Om det är ett akut behandlingsbehov som inte kan invänta inskolning så har vi möjlighet på praktiken att ge patienten lugnande för att kunna genomföra nödvändig tandvård med minsta möjliga negativa upplevelse för barnet.


Efter inskolning har vi även möjlighet att använda laser vid lagning av hål istället för vanlig borrmaskin. Eftersom de flesta barn (och vuxna) inte känner någonting när man behandlar med laser kan man genomföra lagningen utan bedövning. Just bedövning är det enskilda behandlingssteget som flest personer tycker är obehagligt.


En gång per termin kommer en Ortodontist (specialist på tandreglering) till praktiken. Hen gör en snabb undersökning och därefter gör hen och vi gemensamt upp en individuell terapiplan. Viss enklare behandling görs på vår praktik (kontroller, akuta besvär m.m.) men mer avancerad behandling, så som fast tandställning, görs hos någon ortodontist. Ni väljer själva vårdgivare, som har avtal med respektive landsting beroende på hemort, för denna behandling.