Kronor på ett besök

Cerek-krona

Om man skall göra en krona så kan man i vissa fall få den kronan på ett besök. Då är det en krona som vi gör på praktiken istället för att skicka iväg ett avtryck till en tekniker som sedan gör kronan och då skall skicka tillbaka den till oss. Den största skillnaden för patienten är att det blir ett besök som är ca. 3 timmar långt istället för två kortare besök.

Det som avgör om man kan göra en Cerek-krona är bl.a. hur mycket som är kvar av den trasiga tanden och hur nära tandköttet kronan kommer hamna när man cementerar.

Precis som med en "vanlig" krona så börjar man med att slipa ner den trasiga/defekta tanden så att det finns plats att sätta dit en porslinskrona av tillräcklig tjocklek. Men därefter skiljer sig behandlingarna åt. Med en Cerek-krona så tas avtrycket digitalt genom att vi filmar alla tänderna och låter datorn göra digitala modeller av dem och även forma själva kronan. Datorn ta då hänsyn till t.ex. granntänderna och tänderna i motstående käke.

Sedan fräser vi ut kronan ur ett solit block av porslin. Efter att vi provat så att kronan passar så målas den av våra sköterskor för att kronan inte ska se så platt och endimensionell ut. Då har vi även möjligheten att få kronan att mer likna de övriga tänderna i patientens mun genom att t.ex. måla in ytliga sprickor m.m.

Efter målning så bränns kronan i en ugn i ca 800 i 15-25 minuter (beroende på material). Efter att kronan har svalnat så cementeras kronan i munnen och ev. behövs den slipas in, innan patienten kan gå hem med en helt ny krona på ett och samma besök.